Veron » Specials » Milaan
Veron: Informatie van A tot Z

Milaan - rijk aan bezienswaardigheden!

Milaan - rijk aan bezienswaardigheden! Veel mensen denken dat Milaan een saaie stad is die schril afsteekt tegen culturele steden als Florence en Rome, maar in werkelijkheid is Milaan alles behalve saai. De stad is een van de grootste economische en financiële metropolen van Europa èn is rijk aan kunst, cultuur en geschiedenis.
Milaan heeft een prachtig historisch centrum waar veel gevarieerde bouwstijlen te vinden zijn. Vaak domineert in een stad één bouwstijl, maar in deze stad vindt u veel variatie. De musea die Milaan rijk is, zijn al even gevarieerd en bieden de meest toonaangevende stukken op het gebied van kunst, design en cultuur. Ook maakten veel toonaangevende figuren uit de kunst- en/of designwereld carrière in Milaan. Deze mensen uit het culturele leven van Italië, zoals politici, componisten, kunstenaars en schrijvers, zijn op de één of andere manier verbonden met Milaan. Zo is de schrijver Alessandro Manzoni in Milaan geboren, maar veel Italiaanse kunstenaars trokken uit zichzelf naar Milaan om daar hun carrière op te bouwen of om werk te vinden.

Toonaangevende inwoners en bezoekers van Milaan

Veel toonaangevende mensen uit de kunst-, culturele- en politieke wereld hebben op de één of andere manier te maken met Milaan. Hieronder volgt een kleine selectie van beroemdheden uit de Milanese geschiedenis.

 • Alessandro Manzoni (1785-1873) (zie foto links). Hij schreef de beroemde roman 'I sposi promessi' (een geweldige roman uit de Italiaanse literatuur), maar ook diverse toneelstukken en poezie.
 • Giuseppe Verdi (1813-1901). Hij vertrok op jonge leeftijd al naar Milaan en werd beroemd met zijn derde opera 'Nabucco' geheten.
 • Cesare Beccaria (1738-1794). Deze man was de belangrijkste vertegenwoordiger van de Verlichting in Milaan. Hij schreef het boek 'Over misdaden en straffen'.
 • Leonardo da Vinci (1452-1519). Da Vinci werd in 1482 aan het Milanese hof uitgenodigd door Lodovico il Moro. Da Vinci hielp bij het verbeteren van de Navigli, maar ook liet hij werken na als de 'Codex Atlanticus' (bevindt zich nu in de Biblioteca Ambrosiana) en het wereldberoemde schilderij 'Het Laatste Avondmaal' (te zien in de Santa Maria della Grazie).
 • Carlo Porta (1775-1821). Hij schreef geniale satirische gedichten over de toenmalige samenleving in Milaan.
 • Pietro en Alessandro Verri (1728-1797 en 1741-1816). Zij zochten contact met aanhangers van de Verlichting in het Caffè Greco (tegenover de Duomo). Hier werd het tijdschrift Il Caffè geboren.
 • Benito Mussolini (1883-1945). Deze man richtte in 1919 op de Piazza San Sepolcro de 'Fasci Nazionali di Combattimento' op. Uit deze beweging zou later weer de fascistische beweging voortkomen. Op 16 december 1944 hield hij zijn laatste toespraak in het Teatro Lirico te Milaan. Nadat Mussolini gestorven was, werd zijn lijk ondersteboven opgehangen op de Piazzale Loreto.

Toonaangevende architectuur van Milaan:

De kerken in Milaan zijn (overwegend) in twee stijlen gebouwd, namelijk de Lombardisch-Romaanse stijl of de contrareformatorische manieristische stijl uit de tijd van de Borromeo's. De Duomo is echter een uitzondering; deze kathedraal is een mooi voorbeeld van Lombardische Gotiek. Oudere stijlen zijn nauwelijks te vinden, aangezien er veel verwoestende invasies in de Vroegere Middeleeuwen waren. Ook hadden de oudere gebouwen last van de stijgende waterspiegel, waardoor veel van deze gebouwen kwamen te vervallen. Ook de profane bouwkunst (zoals gebouwen en tuinen) had onder deze factoren te lijden.

Hieronder volgt een selectie van bijzondere bouwkunst in Milaan.

 • De Basilica di Sant'Ambrogio (zie foto links boven). Een kerk gesticht door de beschermheilige van de stad; St. Ambrosius. De kerk kent een lange geschiedenis en is, na schade te hebben opgelopen in de Tweede Wereldoorlog, prachtig gerestaureerd.
 • De Santa Maria della Grazie. Een prachtige Renaissancekerk, ontworpen door Solari en Bramante. Hier vindt u Da Vinci's 'Laatste Avondmaal'.
 • De Duomo (zie foto rechts boven). De kathedraal van Milaan is de op twee na grootste kathedraal van de wereld. De bouw duurde eeuwen. Er werd aan gewerkt vanaf 1386 tot 1805.
 • De Basilica de San Lorenzo. Deze kerk werd oorspronkelijk gesticht in de 4e eeuw. Enkele elementen uit de 4e eeuw zijn zelfs bewaard gebleven.
 • Parco della Basiliche. Dit park ligt tussen de basilieken van San Lorenzo en Sant'Eustorgio, vandaar ook de naam. Een andere benaming is het Piazza della Vetra. Het bevindt zich op een plek dat in de Tweede Wereldoorlog nog platgebombardeerd was.
 • Torre Velasca. Dit is hét symbool van het naoorlogse Milaan en is gebouwd in de jaren '50. De architectuur is geinspireerd door Middeleeuwse bouwstijlen.
 • Castello Sforzesco en Parco Sempione. Het kasteel van de Visconti's is destijds door de Sforza's uitgebreid. Het Parco Sempione ligt achter dit kasteel en is het grootste park van Milaan.

De Milanese bouwkunst heeft dus veel tegenslagen gekend. De stad heeft veel verwoestende invasies doorstaan, en al even verwoestend kon het water zijn. Toch lijkt de stad hierdoor alleen maar rijker te zijn geworden aan verschillende bouwstijlen. Zo vindt u in het centrum barokke gebouwen, maar ook neoclassicistische gebouwen of art-nouveau (ook wel jugendstill genoemd) architectuur. Ook is de stad rijk aan landschapstuinen en parken.

Toonaangevende musea van Milaan:

De musea in Milaan moet u echt gezien hebben. Hier vindt u erg bijzondere en toonaangevende kunststukken. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat het wereldberoemde kunstwerk 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci te vinden is in Milaan in de Santa Maria delle Grazie (zie foto hieronder).

Hier volgt een overzicht van musea die u gezien moet hebben tijdens uw verblijf in Milaan.

Bron: Francesco Hayez, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Francesco Hayez, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • De Pinacoteca di Brera (kunststuk uit het museum, zie foto links). Dit is één van de grootste musea van Noord-Italie en heeft een van de belangrijkste kunstcollecties van Italie gehuisvest. U kunt genieten van kunst in wel 31 zalen die op chronologische volgorde zijn ingedeeld. U vindt hier meestwerken van Italiaanse schilders uit de 13e eeuw tot en met de 20e eeuw. Belangrijke namen zijn Rafael, Mantegna, Piero della Francesca en Caravaggio, maar ook werk van modernere kunstenaars als Modigliani behoren tot de collectie.
 • De Galleria d'Arte Moderna. De indrukwekkende Villa Reale herbergt een verzameling 19e eeuwse Italiaanse kunst, het Museo Marini, de Vismara Collectie en de Grassi Collectie.
 • Het Civico Museo d'Arte Contemporanea. Dit museum bevindt zich op de tweede verdieping van het Palazzo Reale. Het museum heeft een mooie collectie aan futuristische werken van bijvoorbeeld Picasso en Klee. U vindt er 20e eeuwse Italiaanse kunst tot en met de Tweede Wereldoorlog. Belangrijke namen zijn Balla, Modigliani, Boccioni en Carrà.
 • De Pinacoteca Ambrosiana. Dit is van oorsprong een schilderijenmuseum uit de 17e eeuw om kunststudenten van de kunstacademie in Milaan van voorbeelden te voorzien. Er is werk te vinden van Caravaggio en Rafael. De Biblioteca Ambrosiana herbergt de kostbare 'Codex Atlanticus' van Da Vinci.

Feestdagen en evenementen in Milaan

Milaan heeft gedurende het jaar veel feestdagen en evenementen op het programma staan. Deze evenementen en feestdagen zijn van traditionele, maar ook van commerciele aard. Ook religieuze feesten als h…

Milaan - De dom in Milaan; de Duomo

De Dom van Milaan, ook wel de Duomo, ligt in het oude stadshart van Milaan. Het gebied waar de Duomo nu ligt, was in de 4e eeuw het religieuze hart van Milaan. De dom is de op twee na grootste basilie…

Milaan - De Sant' Ambrogio

Wanneer u Milaan bezoekt, zijn er een aantal dingen die u gezien moet hebben. De basiliek Sant'Ambrogio is er daar één van. De basiliek heeft indrukwekkende proporties qua interieur en een typisch Lom…

Milaan - De wijk Navigli en de kanalen

Wanneer u Milaan bezoekt moet u zeker eens een kijkje nemen in een van de gezelligste buurten van Milaan, de Navigli. Hier vind u diverse interessante bezienswaardigheden zoals de Naviglio. Dit is een…
Gepubliceerd door Veron op 21-05-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Xadi, Pixabay
Schrijf mee!