Veron » Specials » Rome

Rome, een stad als geen ander!

Gooi je een muntje over je schouder in de Trevifontein, dan betekent dat dat je ooit weer zal terugkomen in Rome. De meesten die ooit in Rome geweest zijn, zeggen ook nog een keer weer te komen. Wanneer je twee weken in Rome verblijft, heb je nog niet alle bezienswaardigheden kunnen zien. De stad heeft zo'n overdaad aan historie, kunst en cultuur dat we veel tijd zouden moeten kunnen uittrekken om alles te bekijken!

Rome in slechte tijden

Hoewel de meeste bezoekers slechts de schoonheid van de stad te zien krijgen, heeft Rome ook moeilijke en minder mooie tijden doorstaan. De invasie van de Visgoten in 410 was een dieptepunt voor de stad. Ook de bloedige plundering van Rome in 1527 door troepen van de Duitse keizer Karel V heeft zijn sporen achtergelaten. Tijdens deze plundering vielen er maar liefst 4000 doden. Ook heeft Rome de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog doorstaan en in vroegere tijden is de stad geteisterd door plagen en stedelijke factietwisten.

Politiek

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Rome weer langzaam tot leven, met name dankzij de Marshallhulp. Er kwam een nieuw, democratisch meerpartijensysteem, dat al voor de fasicistische periode wortel had geschoten, groeide snel en chaotisch. Er waren veel problemen met corruptie, instabiele regeringen, stakingen en terrorisme. Tegenwoordig is de stad voornamelijk een bestuurs- en dienstencentrum.

Rome heeft ongeveer 3 miljoen inwoners. De stad is echter nooit het economisch of industrieel hart van het land geweest, maar wel de plek bij uitstek om politieke zaken te doen en politieke 'vrienden' te maken. In tijden van verkiezingen is de spanning rondom de verkiezingsuitslag altijd goed te merken. Wanneer je door de straten loopt en je ziet de aanplakborden, dan moet je niet vreemd opkijken dat partijen poster over poster over poster heen plakken, om zo maar de voorste van de 'stapel' te zijn dat in het zicht ligt.

Een bezoek aan Rome

Wanneer u van plan bent een bezoek aan Rome te brengen, moet u rekening houden met het seizoen. In het hoogseizoen heeft u natuurlijk een grotere kans dat de drukte in de stad het grootst is. Een aanrader is een bezoek aan Rome in de lente. Een bezoek in de tijd rond Pasen geeft natuurlijk een extra dimensie aan een bezoek aan het Vaticaan. Met Pasen verzamelen teinduizenden mensen zich op het Sint-Pietersplein. De paus houdt dan zijn paastoespraak. In de lente zult u merken dat het Italiaanse leven zich steeds meer buiten gaat afspelen. Iedereen wil genieten van de eerste warmte van de zon. Wanneer u in de wijk Trastevere komt, zult u dit zien. Tafeltjes van kleine eettentjes worden weer buiten gezet, mensen zitten gezellig een praatje te maken op het stoepje. Er heerst een ontspannen sfeer en het dolce vita (het goede leven) wordt letterlijk en figuurlijk tot kunst verheven. De meest Romeinen delen de mening dat niets belangrijker is dan te genieten van het hier en nu. Een plezierige vakantiegedachte!

Rome bruist nog altijd

Elk jaar trekt de stad zo'n 6 miljoen toeristen en pelgrims aan. In het Jubeljaar 2000 hebben zelfs 30 miljoen mensen de stad bezocht! Tot voor kort vertoonde Rome, net als heel Italie eigenlijk, een erg homogene samenleving. Bijna iedereen was blank en katholiek. Tegenwoordig lijkt dat veranderd te zijn. Rome is een multiculturele en kosmopolitische stad, dat de sfeer terug lijkt te krijgen uit de keizertijd. In de keizertijd kwamen ook al mensen uit alle windstreken toegestroomd, al dan niet vrijwillig. Er was een grote etnische diversiteit in de stad. De toestroom van mensen naar Rome is nog steeds aan de orde van de dag; je moet het gezien hebben!

De Trevifontein in Rome

Voor Romeinse begrippen is de Trevifontein bijna 'nieuw'. De fontein is namelijk 'pas' zo'n 240 jaar geleden aangelegd. Het is een monument dat wereldwijd met Rome; de Eeuwige Stad, wordt geassocieerd…

Het openbaar vervoer in Rome

Binnen een grote stad als Rome is het handig je met het openbaar vervoer te verplaatsen. Wanneer je nog nooit in Rome bent geweest, ziet het openbaar vervoer er chaotisch uit. Als u eenmaal weet hoe h…

Italiaanse feestdagen

Bijna alle Romeinse feesten en vieringen zijn religieus van oorsprong. Maar ook culturele feesten bevinden zich onder de evenementen die in Rome gehouden worden. In Italie bestaan feestdagen die lande…

Italiaanse mode rond de Spaanse Trappen

Wie dacht dat de Spaanse trappen in Rome slechts een ontmoetingsplek voor jonge toeristen waren, heeft het mis. Hoewel de omgeving prachtig is en het er 's avonds bij mooi weer erg gezellig is, zijn d…

Trastevere, echt Romeins

Italianen beschouwen Trastevere als een Popolare-wijk. Dit houdt in dat daar de 'echte Romeinen' wonen. Tot voor kort werd deze wijk bevolkt door de arbeidende klasse en zat de typische Trasteverino i…
Gepubliceerd door Veron op 21-05-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.